Mic ghid in realizarea unui sistem de supraveghere video

fata cu smart ideaSistemul de supraveghere video face parte, impreuna cu sistemele de detectie efractie (alarma) si cele de detectie incendiu, din domeniul sistemelor de securitate.

Domeniu reglementat de Legea 333/2003, cu completarile ulterioare.

Mai jos va prezentam un mic ghid, zicem noi, util de consultat inainte de a implementa un sistem de supraveghere (TVCI – TeleViziune cu Circuit Inchis):

1. Ce dorim sa supraveghem: spatii interioare sau exterioare, ambele, un obiect anume, etc.

Pentru fiecare aplicatie se foloseste echipament adecvat: de exemplu, daca la interior putem folosi aproape orice fel de echipament (se considera mediu protejat), la exterior sau in medii cu potential ostil se vor folosi doar echipamente dedicate, conform conditiilor specifice din mediul respectiv.

2. Cat de clara sa fie si cat de multe amanunte trebuie sa contina o imagine.

De exemplu, daca doresc sa vizualizez indicatiile unui cantar, sau cum se opereaza la o casa de marcat, imaginea trebuie sa fie de foarte buna calitate, focusata pe obiectul respectiv, pentru a se distinge clar cifrele sau tastele ce sunt folosite. In schimb, daca doresc sa vizualizez o sala de spectacol plina de oameni ori o parcare (presupunand ca nu ne intereseaza o masina anume), este evident ca imaginile vor fi de ordin general, interesul fiind acordat, in acest caz, doar pe ce se intampla acolo, nu pe ceva anume.

3. Pentru ce intervale orare ale zilei si/sau noptii dorim sa functioneze sistemul.

In multe aplicatii de supraveghere video apare necesitatea ca filmarea sa fie facuta doar ziua, intre anumite ore, sau noaptea, sau ziua si noaptea fara intrerupere.

Este evident ca o camera de supraveghere pe care dorim sa o folosim si noaptea trebuie poata face acest lucru in conditii, cel putin, bune. Pentru aceasta exista camere dotate de fabricant cu sistem de vedere pe timp de noapte (asa numitele coroane luminatoare cu LED-uri in domeniul infrarosu) sau, alaturat unei (unor) camere standard, se folosesc dispozitive specializate (luminatoare cu infrarosu, intr-o gama larga de tipodimensiuni).

4. Cat de multe zile dorim sa avem la dispozitie o inregistrare anume.

Ca suport de inregistrare se foloseste hard disk-ul (discul dur), capacitatea acestuia fiind determinanta in numarul de zile pentru care dorim sa pastram inregistrarile. La unele aplicatii acest hard disk se inlocuieste oridecateori se umple cu informatie si se pastreaza o anumita perioada dupa care se poate refolosi. In cele mai mult cazuri se foloseste rescrierea, astfel incat inregistrarea se face ciclic, cea mai noua inregistrare facandu-se peste cea mai veche.

Exista modalitati prin care se poate creste numarul zilelor inregistrate, cele mai uzuale fiind reducerea calitatii imaginii (de exemplu in spatii inchise si de mici dimensiuni in care nu se pune problema unei identificari foarte riguroase a unei/unor persoane anume), detectia la miscare (se inregistreaza doar atunci cand exista miscare in cadru, aceasta fiind si cea mai folosita), si altele.

5. De unde dorim sa vizualizam ceea ce inregistreaza sistemul de supraveghere.

Majoritatea inregistratoarelor de noua generatie, au posibilitatea de a fi controlate prin intermediul retelei Internet, de pe orice calculator, smartphone-uri, tablete, cam din orice locatie de pe mapamond unde exista acces la Internet si/sau telefonie mobila. Fiecare inregistrator vine cu softurile necesare, instalarea acestora fiind la latitudinea beneficiarului sistemului.

Este evident faptul ca protejarea fata de accesul neautorizat trebuie sa fie prima preocupare a proprietarului sistemului, atunci cand decide sa “puna pe net” sistemul.

6. Bugetul pe care dorim sa-l alocam in realizarea sistemului de supraveghere.

Este bine stiut ca orice lucru, pentru o anumita calitate si/sau cantitate, are pretul sau. Ideal este ca atunci cand decideti sa instalati un sistem de supraveghere, si aveti o idee despre ce doriti sa faca acel sistem, sa accesati si pagini dedicate de pe Internet, pentru a va face o imagine , macar intuitiva asupra a ce va asteapta vis a vis de suma ce urmeaza a fi alocata.

ATENTIE!

– aproape oricine stie sa lege niste fire, sa pozeze niste sarme si sa spuna ca v-a instalat un sistem de supraveghere. Alegerea corecta a echipamentelor, specific aplicatiei, calitatea lor si implicit a sistemului rezultat, fiabilitatea sa in timp va este asigurata doar de specialistul (instalatorul) autorizat.

– daca decideti sa achizitionati echipamentele de pe Internet (sub motivul aparent, ca sunt mai ieftine), nu uitati sa solicitati certificate de garantie si de conformitate. 100% insa, nici un specialist nu va prelua asupra sa garantia lor. E foarte probabil ca orice interventie ulterioara, in cazul in care apar probleme, sa va coste scump.

– cautati specialisti din localitati apropiate locatiei in care se doreste amplasarea sistemului de supraveghere. Sunt sanse mari, ca din motiv de pret initial aparent mai mic, sau din alte considerente, apeland la o societate dintr-o localitate mai indepartata, sa regretati aceasta decizie atunci cand sunt necesare interventii asupra sistemului.

– foarte probabil nu veti gasi un specialist care sa preia in service un sistem ce beneficiaza de garantia oferita de un alt instalator de sisteme. Daca gasiti unul, atunci sa stiti ca s-a “terminat cu garantia”, totul se va plati.

Si acum, inarmati cu cele aflate la punctele de mai sus, tot ce ramane este sa apelati la un specialist autorizat.